ﺗﻨﻮعزﯾﺴﺘﯽاﯾﺮان
ﮐﺸﻮراﯾﺮان ﺑﻪدﻟﯿﻞ ﺗﻀﺎدﻫﺎی ﮔﺴﺘﺮده اﻗﻠﯿﻤﯽ، ﭘﯿﺸﯿﻨﻪﺗﺎرﯾﺨﯽ زﯾﺴﺘﯽ و ﻧﯿﺰ ﺗﻮان ﺑﺎﻻی ﮔﻮﻧـﻪزاﯾـﯽ زﯾـﺴﺘﮕﺎهﻫـﺎی
ﻣﺴﺎﻋﺪی را ﺟﻬﺖ اﺳﺘﻘﺮارﮔﻮﻧﻪﻫﺎی ﻣﺘﻨﻮع ﮔﯿﺎﻫﯽ و ﺟﺎﻧﻮری ﭘﺪﯾﺪ آورده اﺳـﺖ و......
بازیافت به آمادهسازی مواد برای استفادهٔ مجدد گفته میشود.موادی که معمولا قابل بازیافت می باشند عبارتند از آهن آلات قراضه آهن پلاستیک شیشه کاغذ مقوا برخی مواد شیمیایی زباله که به کود کمپوست تبدیل میشود.
بازیافت از بههدررفتن منابع سودمندوسرمایه های ملی جلوگیری میکند و مصرف مواد خام و مصرف انرژی را کاهش میدهد. با این کار، تولید گازهای گلخانهای نیز کاهش مییابد. بازیافت مهمترین مفهوم درمدیریت پسماند است.
منشاء مواد بازیافتی یا به عبارتی بازیافتنیها، بیشتر، منازل مسکونی و صنایع هستند. برای آسانتر کردن امر بازیافت معمولاًدو نوع جداسازی مواد صورت میگیرد که «تفکیک در مبدأ» و «تفکیک در مقصد» نام دارند. تفکیک در مبدأ در سطح شهر و خیابانها و فروشگاهها از طریق سبدها و سطلهای جداسازی مواد انجام میشود ولی برای تفکیک در مقصد مکان ویژهای به نام مرکز بازیافت مواد در نظر گرفته شدهاست.مرکز بازیافت مواد بازیافتی و غیر قابل بازیابی دستهبندی میشوند.بسیاری از فروشگاهها و کارخانههای بزرگ مواد زاید مانند قوطیهای کنسرو، بطریهای شیشهای و روزنامههای باطله را به منظور بازیافت از مشتری بازخرید میکنند.
در تعریفی دیگر میتوان گفت بازیافت عبارت است از فرآیند پردازش مواد مصرف شده به محصولات و مواد تازه به منظوره جلوگیری از به هدر رفتن مواد سودمند بلقوه (ذخیرهای) ٬ کاهش مصرف مواد خام ٬کاهش مصرف انرژی ٬ کاهش آلودگی هوا حاصل از سوختن مواد و آلودگی آبها حاصل از تدفین زبالهها در خاک به وسیلهی کاهش مقدار معمول زبالهها و کم کردن نشر گازهای گلخانهای در مقایسه با تولید خالص.بازیافت یک مولفهٔ کلیدی در مدیریت مدرن کاهش مواد زائد که شامل سلسله مرات کم کردن ٬ دوباره مصرف کردن و بازیافت است.مواد قابل بازیافت چیزهای زیادی را شامل میشوند از جمله بسیاری از انواع شیشهها ٬ کاغذها ٬ فلزات ٬ پلاستیک ٬ منسوجات ٬ آلمینیومهای الکترونیکی مصرف شده دررایانهها و گوشیهای تلفن همراه.اما استفاده مجدد از زبالههای طبیعی مثل پسمانده مواد غذایی به عنوان کود جزو بازیافت محسوب نمیشوند.موادی که قرار است بازیافت شوند یا به مرکز جمع آوری این مواد آورده میشوند از کنار خیابان جمع آوری میشوند و ابتدا دسته بندی شده سپس پاک میشوند و دوباره پردازشهایی روی آنها انجام میشود تا به مواد تازه برای ساخت تبدیل شونداگر چه گاهی اوقات بازیافت در مقایسه با تولید از مواد خام بسیار گرانتر و مشکلتر است ٬ اما به خاطر استفاده مجدد از همان مواد به صرفه است زیرا که آن مواد در حالت کلی دارای ارزش ذاتی میباشند.و بعضی از مواد نیز دارای طبیعت خطرناکی هستند مانند جیوه.به همین خاطر استفاده مجدد از آنها بهتر است.محققان ادعا میکنند که بازیافت بیشتر از آنکه منابع را حفظ کند آنها را از بین میبرد.مخصوصا در مواردی که دولت تعهد اجرایش را دارد.باید به این نکته نیز توجه کرد که آنها همچنین معتقدند که اگر هزینههای عملیاتی کمتر از سایر موارد برای از بین بردن مواد زائد (مثل دفن کردن زبالهها) باشد ٬ این کار مقرون به صرفه است.اما ممکن است هنوز آن ارزش خاص را نداشته باشد.در آمریکا سود سالیانه تسهیلات بازیافت ۲.۹۸۱ میلیون دلار تخمین زده شده است در ۵ سال اخیر (۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸)این مقدار با رشد ۷٪ خود از رقم فعلی فراتر رفته است.زیرا در سالهای اخیر حجم زبالههایی که از مواد قابل بازیافت هستند افزایش یافته است.
استاندارد یعنی نظم و قانون . هر کاری که طبق اصول منظم و مرتب انجام شده باشد می گویند طبق استاندارد است و مهر استاندارد دریافت می کند.مثلا وقتی یک خوراکی را می خرید و علامت استاندارد دارد یعنی اینکه این خوراکی آزمایش شده است و چیز خطرناک یا آلوده ای در آن وجود ندارد و شما می توانید با خیال راحت آن را بخورید.
استاندارد فقط مربوط به مواد غدایی نیست و همه کالاها باید استاندارد باشند . مثلا اگر کپسول گازی استاندارد نباشد ممکن است منفجر شود و حادثه بیافریند .در مورد هر کالایی، سازنده یا تولید کننده آن باید یکسری مشخصات را رعایت کند که بعد مورد آزمایش قرار می گیرد تا کارآیی آن مشخص شود. مثلا در مورد اجاق گاز ، حتما باید کلیدهای روی چراغ گاز هنگامی بچرخد که کمی آنرا به داخل فشار دهیم . اینکار، احتمال اینکه کلیدها توسط بچه ها چرخانده شود و سبب نشت گاز و حادثه شود، کاهش می دهد.در ایران موسسه ای بنام استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران وجود دارد . این موسسه روش هایی را تعیین می کند و به تولید کنندگان می گوید که کالاهای خود را مطابق این روش ها بسازند .
به این دستورالعمل ها استانداردهای ملی گفته می شود.
البته سازمانهایی هم در سطح جهانی وجود دارد که مهمترین آنها سازمان بین المللی استاندارد است و کشور ما نیز عضو این سازمان است .